ANTWERPEN - De 42-jarige Aron Berger krijgt de negende plaats op de lijst van de Antwerpse CD&V. Zo meldt de website Joods Actueel. In een interview op de site laat hij alvast weten dat hij geen hand zal geven aan andere vrouwen dan zijn echtgenote. Tot groot ongenoegen van enkele niet-Antwerpse CD&V’ers.

Berger is in Antwerpen onder meer actief als ondernemer en organisator van inburgeringscursussen voor joodse nieuwkomers. Op de website van Joods Actueel geeft hij in een interview toelichting bij de verhouding tussen zijn geloof en zijn politieke engagement.

Zo geeft hij aan dat hij andere vrouwen geen hand zal geven. “Als ultraorthodoxe jood hou ik mij aan de regels van mijn geloof en zal ik dan ook uitleggen aan mensen met wie ik in contact kom waarom ik geen hand geef aan een andere dame. [...] Het heeft in ieder geval niets te maken met een gebrek aan respect voor vrouwen, integendeel, het huwelijk is voor mij heilig en ook het respect voor mijn echtgenote. Daarom onthoud ik mij van fysiek contact met andere vrouwen.”

“Ritueel slachten moet toegelaten worden”

Ook over het ritueel slachten is Berger duidelijk: “Ik blijf erbij dat het ritueel joods slachten, bij ons uitgevoerd door professionelen, moet toegelaten worden. Het moet kunnen dat religieuze vrijheid gerespecteerd wordt met het nodige respect voor dieren.” Nochtans heeft de Vlaamse regering, mét daarin CD&V, beslist dat ritueel slachten vanaf januari 2019 verboden wordt.

“Ik wil uiteraard een stem vertolken voor de Joodse gemeenschap en mee kunnen uitleggen wat er bij ons leeft”, zegt Berger nog. “In de politiek kan ik erop toezien dat bij het stemmen van regels en wetten ook rekening wordt gehouden met onze gemeenschap.”

Volgens Joods Actueel zou Berger woensdag in Antwerpen worden voorgesteld als kandidaat door lokaal lijsttrekker Kris Peeters. De uitspraken van Berger werden echter bijzonder kritisch ontvangen, onder meer door de Vrouwenraad en door Antwerps Open VLD-lijsttrekker Philippe De Backer. Maar ook binnen CD&V zelf klinkt protest. Zo liet kamerlid Hendrik Bogaert vanmorgen al weten dat er wat hem betreft geen plaats kan zijn op een CD&V-lijst voor iemand die vrouwen geen hand wil geven.

Gevraagd naar meer uitleg, liet Bogaert aan Radio 1 weten dat de uitspraken van Berger er voor hem “ver over” zijn. “Dit heeft niets meer te maken met christendemocratie of humanisme.” Ook Els Van Hoof, CD&V-kamerlid en voormalig voorzitter van de politieke vrouwenbeweging Vrouw en Maatschappij, liet op Radio 1 haar ongenoegen blijken. “Bij voorkeur zouden er op de CD&V-lijst geen mannen mogen staan die vrouwen geen hand willen geven. Ik heb het daar persoonlijk moeilijk mee.” Na de kritische geluiden binnen en buiten zijn partij, reageerde Kris Peeters zelf via een tweet op de uitspraken van Berger:

Aron Berger krijgt naar eigen zeggen vaak te horen dat de ultraorthodoxe gemeenschap in Antwerpen geïsoleerd leeft en niet geïntegreerd is. Dat beeld wil hij bijstellen. “Ja, we hebben natuurlijk onze eigen gewoonten en we zijn niet geassimileerd. Maar er is een groot verschil tussen assimilatie, waar wij niet voor staan, en integratie, die ik toejuich.”