De begrotingsspecialist van CD&V Hendrik Bogaert blijft achter minister Vandeput staan na het lekken van de nota's over de langere bruikbaarheid van de F-16's van het leger. "Maar de nieuwe informatie moet onderzocht worden en we moeten overwegen om de aankoop van de vervanger van de vliegtuigen uit te stellen. We moeten ook te weten komen wat er precies is gebeurd", zegt Bogaert in "De wereld vandaag".

Hendrik Bogaert van meerderheidspartij CD&V heeft in "De wereld vandaag" op Radio 1 een pleidooi gehouden om de nieuwe informatie over de langere houdbaarheid van de F-16's grondig te onderzoeken. 

"De nota van 2015 ligt aan de basis van de eerste beslissing van de regering om over te gaan tot de offerteaanvraag voor de vervanging van de F-16’s. Het is een lijvige nota die beschrijft waarom het goed zou zijn om de procedure te starten. De nieuwe nota’s die uitgekomen zijn, zijn een soort antwoord op de nota van 2015. Daarin wordt gedetailleerd per vliegtuig bekeken of die een langere levensduur met meer vlieguren kunnen hebben dan eerst was verwacht", aldus Bogaert.

In het rapport staat onder meer dat een en ander kan worden bekeken om de huidige F-16's langer te laten vliegen. "Met andere woorden, de informatie van Lockheed Martin wordt bevestigd. Er wordt gekeken naar hoe de Belgische vliegtuigen hebben gevlogen. Er is een groot verschil tussen “wildvliegen” met bruuske bewegingen of een gewone  rustige patrouille. Er blijkt nu dat onze toestellen relatief rustig hebben gevlogen. Dat betekent dat onze vliegtuigen langer zouden kunnen meegaan", zegt Bogaert.

Vandaag reageerde kolonel Van Pee dat het enkel over de carrosserie van de F-16’s zou gaan. "Als je de studie leest, dan zie je dat het over het volledige vliegtuig gaat. Maar het is belangrijk dat onze vliegtuigen kunnen blijven communiceren met de geallieerden. Daarom moeten er voldoende communicatieve aanpassingen worden uitgevoerd. Er is een belangrijk nieuw puzzelstuk in het dossier. We moeten bekijken wat er ons nu te doen staat. Ik vind dat de procedure niet stopgezet moet worden, maar we zitten in een evaluatiefase. We moeten de nieuwe informatie in onze besluitvorming over de vervanging van de F-16’s opnemen."

"Vergelijk het met een huisgezin. Als plots blijkt dat een auto 100.000 kilometer meer kan rijden dan gedacht, dan zal elke huisman of huisvrouw die optie overwegen. Die optie moet grondig onderzocht worden. Het parlement en de regering moeten dat bekijken. We hebben nu een evaluatiefase en dan moeten we de timing bekijken. Alle opties liggen open", zegt Bogaert.

De regering zou de aankoop van nieuwe toestellen zes of acht jaar kunnen uitstellen. "Ik zie dat we in de begroting een aantal miljard tekort komen. Er zijn alternatieven om dat geld te besteden. Er is een nieuw puzzelstuk op tafel. De oppositie heeft haar werk gedaan. We moeten als meerderheid toegeven dat er een nieuw feit op tafel ligt. Na de evaluatie moeten een nieuwe beslissing nemen, maar alle opties liggen nog open", besluit Bogaert.